Servicemenu

Samen overheidscommunicatie verbeteren!

Kick off Bouwen aan Brieven

Welkom, dit is de eerste nieuwsbrief vanuit het project Bouwen aan Brieven!

Bouwen aan Brieven is een e-participatie project met gratis faciliteiten. Online, in dialoog met de burger brieven, teksten van sites of beleid verbeteren. Het is geïnitieerd door de gemeente Zeist en gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. U heeft binnen zeer korte tijd deze innovatie gerealiseerd in uw eigen organisatie. Het draagt bij aan één van de belangrijkste knelpunten binnen de dienstverlening van de overheid namelijk “vermindering regeldruk’. Bouwen aan Brieven levert begrijpelijke taal, meer vertrouwen van de burger, een luisterend oor en een 7 voor dienstverlening.

Bekend met Bouwen aan Brieven?
Wellicht heeft u de voorlichtingsbijeenkomst op 4 juni bijgewoond in Zeist. Echter, het is ook mogelijk dat u over het bouwen aan brieven project heeft gehoord of dat u helemaal niet bekend bent met deze makkelijke & flexibele innovatie die elke overheidsinstelling tot 1 mei 2011 gratis kan implementeren. In al deze gevallen vragen wij u deze nieuwsbrief te lezen. U kunt lezen over de eerste voorlichtingsbijeenkomst, verdere ontwikkelingen en de volgende voorlichtingsmomenten die staan gepland. Voor meer informatie over de precieze inhoud van het project en alle mogelijkheden, verwijzen wij u door naar de website www.bouwenaanbrieven.nl of de informatiebrochure.

Voorlichtingsbijeenkomst 4 juni
Op 4 juni vond de eerste voorlichtingsbijeenkomst van Bouwen aan Brieven plaats in de raadszaal van de gemeente Zeist. Een druk bezochte bijeenkomst waar geïnteresseerden vanuit 11 gemeentes aanwezig waren. Het programma begon met een welkomstwoord van Dennis Vork, manager publiek en dienstverlening en korte toelichting op het Programma Dienstverlening van de gemeente Zeist.

Jasja van Rootselaar, projectleider Bouwen aan Brieven Zeist vertelde vervolgens meer over de ontstaansgeschiedenis van Bouwen aan Brieven en de toekomstplannen van Zeist. De derde spreker was Nol Hendriks, hoofd Cluster Kwaliteit en Innovatie Dienstverlening bij het ministerie van BZK hij gaf zijn toelichting op de positie van Bouwen aan Brieven binnen het innovatiebeleid van BZK en ging vervolgens ook in op de andere projecten binnen het innovatiebeleid van het ministerie die u kunt vinden op www.innovatiepubliekedienstverlening.nl.

De innovatieprijs

De innovatieprijs

Na de presentatie van Nol Hendriks gaven Susanne Emde en Lex Slaghuis van het projectteam Bouwen aan Brieven een instructie van het Bouwen aan Brieven platform, de werkwijze en de gratis faciliteiten. Iedereen wilde natuurlijk weten: hoe werkt het, hoeveel tijd kost het en wat levert het op. Op al deze vragen kwam een antwoord. De bijeenkomst werd afgesloten met een forumpanel, waar de vertegenwoordigers van de al deelnemende gemeentes aan het woord kwamen door middel van vragen en discussies die voortkwamen uit dialoog met het publiek. De bijeenkomst werd gekenmerkt door interactie en zeker het enthousiasme van de deelnemende gemeentes en de vele vragen van het publiek, maakte het tot een succesvolle en inspirerende bijeenkomst . De aanwezige vertegenwoordigers van de al deelnemende gemeentes waren Marieke Beekers- Meijer van de gemeente Breda, Annelie Jonqiuère van de gemeente Lisse en Lydia Hubregtse van de gemeente Ede. Helaas was Janneke Hagemans van de gemeente Zwolle verhinderd.

Het forumpanel in dialoog met het publiek

Het forumpanel in dialoog met het publiek

De bijeenkomst werd afgesloten met een uitgebreide lunch en de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en je aan te melden om Bouwen aan Brieven in de eigen organisatie te implementeren. De presentaties die gehouden zijn door Jasja van Rootselaar en Dennis Vork tijdens deze voorlichtingsbijeenkomst vindt u hier en die van Lex Slaghuis & Susanne Emde hier.

Breda gaat online
De gemeente Breda gaat nu als volgende, na de gemeentes Zeist, Zwolle en Lisse online met Bouwen aan Brieven. Rond 21 juni gaan zij online met verschillende brieven van de afdeling registratie en beheer op www.breda.nl/bouwenaanbrieven.

Studenten betrekken bij uw Bouwen aan Brieven implementatie?
Zoals bij de al deelnemende gemeentes blijkt kan het project nog voordeliger door een stagiaire in te zetten om het Bouwen aan Brieven project te leiden. Wilt u een student aanstellen als projectleider voor het implementeren van Bouwen aan Brieven? Twintig vierdejaars bedrijfskunde studenten zoeken een afstudeeropdracht voor de periode september-januari (er staan 840 uren voor). Een docent begeleidt het proces, u levert iemand voor de inhoudelijke begeleiding. Gewoon wat extra hulp kan ook; nog eens 32 derdejaars studenten zoeken een stage voor dezelfde periode. Opdrachten kunnen geplaatst worden op https://praktijkweb.han.nl/. De coördinator helpt u hier graag bij: (te bereiken per mail via het contactformulier) of 0263691154.

Nieuwe voorlichtingsbijeenkomst & promotieactiviteiten
Er zal een nieuwe voorlichtingsbijeenkomst gepland worden, vermoedelijk in september en/of oktober van dit jaar. U ontvangt van ons zo snel mogelijk een uitnodiging voor deze tweede voorlichtingsbijeenkomst en de mogelijkheid u aan te melden. Verder vind u ons onder andere ook op het congres Burgerlink op 13 oktober in Rotterdam.

Aanmelden voor Bouwen aan Brieven
Wilt u Bouwen aan Brieven implementeren in uw organisatie, ga dan naar de website van Bouwen aan Brieven, hier vindt u het draaiboek waarmee u een start kan maken met de projectaanpak. Gaat u daadwerkelijk Bouwen aan Brieven implementeren en wil u toegang tot het Bouwen aan Brieven platform neem dan contact op via het contactformulier of bel Lex Slaghuis op +31 (0) 20 716 39 63. Voor meer algemene informatie neem contact op met Susanne Emde op  (o6) 10777885.

‘Deze publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Directoraat-Generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties, Directie Dienstverlening, Regeldruk en Informatiebeleid’.

Dit bericht is geplaatst in News, Uncategorized. Bookmark de permalink . Trackbacks en Reacties zijn beide tijdelijk gesloten.