Servicemenu

Samen overheidscommunicatie verbeteren!

Nieuwsbrief #5

Welkom bij een nieuwe Bouwen aan Brieven Nieuwsbrief! In deze nieuwsbrief worden de laatste ontwikkelingen besproken van het e-Participatie project Bouwen aan Brieven. Bouwen aan Brieven is dé methode om via internet snel en gemakkelijk burgers en specialisten te betrekken bij het verbeteren van standaard brieven en formulieren. Overheden en uitvoeringsorganisaties versturen jaarlijks velen standaard brieven die door burgers en klanten vaak worden ervaren als onduidelijk en onbegrijpelijk. Al meer dan 25 organisaties implementeerden Bouwen aan Brieven, wat resulteerde in meer begrijpelijke taal en meer vertrouwen van de burger en/of klant. In deze nieuwsbrief:

• Bouwen aan Brieven in cijfers.
• Europees ‘best practice certificaat’.
• Landelijke Schrijfwedstrijd voor Ambtenaren.
• Twitter e-Participatie module.

Bouwen aan Brieven in cijfers

Momenteel wordt Bouwen aan Brieven in meer dan 25 organisaties gebruikt om samen met burgers en specialisten brieven en formulieren te verbeteren. In totaal werden er al meer dan 100 brieven verbeterd door middel van Bouwen aan Brieven. Burgers en specialisten kunnen met de technologie van Bouwen aan Brieven gemakkelijk feedback geven op brieven die online beschikbaar worden gesteld door een organisatie. Feedback is zowel tekstueel (spelling, grammatica, jargon), procesmatig (kan een procedure sneller of beter?) als reflecterend (wat vindt men van een project?). Organisaties kregen door middel van Bouwen aan Brieven meer dan 6500 beoordelingscijfers en meer dan 900 inhoudelijke reacties.

Europees ‘best practice’ certificaat

Naast de publieke innovatie-prijs in 2009 won Bouwen aan Brieven recent ook een ‘best practice’ certificaat op het ‘European Public Sector Award’ congres in Maastricht. In de categorie ‘opening up the public sector through collaborative Governance’ werd Bouwen aan Brieven beoordeeld als een hoogstaande innovatie in Europa. Bouwen aan Brieven is internationaal gezien een unieke methode om samen met burgers standaard brieven te verbeteren. Voor Bouwen aan Brieven opent dit deuren om ook in het buitenland de methode toe te passen.

Landelijke Schrijfwedstrijd voor Ambtenaren.

Op 24 november was het Bouwen aan Brieven team aanwezig op de finale van de ‘Landelijke Schrijfwedstrijd voor Ambtenaren’ in Breda. Op dit evenement werd Bouwen aan Brieven door ambtenaren, taalkundigen en communicatieprofessionals erkend als bewezen methode om standaard brieven te verbeteren. De gemeente Breda had Bouwen aan Brieven bijvoorbeeld gebruikt om brieven over de WOZ waardebepaling te verbeteren. Dit ten gevolge van positieve waardering van haar burgers. Uit
onderzoek van de Vereniging Eigen Huis bleek namelijk dat de afhandeling van WOZ bezwaarschriften in vele gemeenten slecht was, met Breda als gunstige uitzondering.

Twitter e-Participatie module

Wikiwise, het bedrijf achter Bouwen aan Brieven is momenteel bezig met de ontwikkeling van een Twitter-module waarmee lokale overheden burgerparticipatie kunnen faciliteren. In de gemeente Lisse is reeds een eerste pilot gedaan: zie nieuwsbericht. In deze gemeente werd de technologie ingezet om via de gemeente-website een wekelijks ‘Twitter-spreekuur’ te organiseren, waarin burgers vragen konden stellen aan de burgermeester en wethouders. Met nieuwe functionaliteiten op de planning kunnen burgers de Twitter-module in de nabije toekomst tevens gebruiken voor meldingen openbare ruimte.

Wilt u deelnemen?

Wilt u ook deelnemen aan Bouwen aan Brieven of wilt u meer informatie over de Twitter-module, mail dan naar paul@wikiwise.nl. Verder kunt u de laatste ontwikkelingen rondom Bouwen aan Brieven nu ook via Twitter volgen: @Babrieven

Dit bericht is geplaatst in News. Bookmark de permalink . Trackbacks en Reacties zijn beide tijdelijk gesloten.